Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری میزان»
2024-05-08@12:12:07 GMT

اضافه کاری چگونه محاسبه می‌شود؟

تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۶۹۶۸۱۳

طبق قانون کار مدت زمانی که کارمند خارج از ساعت اداری در اختیار کارفرما قرار دارد، به عنوان ساعات کاری مورد محاسبه قرار می‌گیرد و این ساعات جزء ساعات کار اضافی محاسبه خواهد شد. خبرگزاری میزان _ آنا نوشت: براساس قانون کار، هیچ کارمندی ملزم به انجام اضافه کاری نیست؛ لذا اضافه کاری به معنای انجام کار بیش از ساعت‌های در نظر گرفته شده که صرفا انجام کار بیش از ساعت مقرر با توافق میان کارگر و کارفرما صورت می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  اضافه کاری به زبان ساده یعنی محول کردن کار اضافی به کارمند در خارج از ساعات کاری که از قبل تعیین شده است. در حقیقت طبق مفاد ۵۱ و ۵۹ قانون کار مدت زمانی که کارمند خارج از ساعت اداری در اختیار کارفرما قرار دارد، به عنوان ساعات کاری مورد محاسبه قرار می‌گیرد و این ساعات جزء ساعات کار اضافی محاسبه خواهد شد. در این صورت کارفرما باید مبلغی به عنوان اضافه کاری به حقوق کارمند اضافه کند. ساعات کار قانونی و ساعات اضافه کاری چگونه محاسبه می‌شود؟ در حقیقت هر سازمان، اداره یا شرکتی برای کارمندان خود ساعات کاری مشخصی تعیین می‌کند. معمولاً ساعات کاری اداری، با ساعت کاری که از سوی دولت اعلام و تنظیم می‌شود. با این وجود در مواردی ممکن است مدیران یک اداره بر حسب نیاز ساعت کاری را کمتر یا بیشتر کنند. در حال حاضر طبق اعلام دولت، ساعات کاری کارمندان در سال ۹۹، ۴۴ ساعت در هفته است. این عدد معیار اصلی تعیین ساعات کاری توسط اداره‌ها است.   به عنوان مثال اگر کارمندی در هفته ۵۰ ساعت در اداره حضورداشته باشد و ساعات کار قانونی را همان ۴۴ ساعت در هفته در نظر گرفته شود، باید برای این کارمند ۶ ساعت اضافه کاری در هفته محاسبه شود. با این وجود، ممکن است شرایط اضافه کاری در ادارات مختلف، تفاوت داشته باشد. شرایط محاسبه اضافه کاری کارمندان اداری، چه زمانی اضافه کاری محاسبه می‌شود؟ یکی از شرایط اولیه اضافه کاری، موافقت کارمند است. طبق قانون کارفرما نمی‌تواند بدون توافق و موافقت کارمند از او بخواهد تا زمان خود را بعد از ساعت کار قانونی در اختیار کارفرما قرار دهد. شرط دیگر اضافه کاری، تعیین حقوق اضافه برای کارمند است که باید توسط کارفرما پرداخت شود.   برای محاسبه اضافه کاری، ابتدا باید ساعت کار قانونی کارمند تکمیل شده باشد. به این صورت تا زمانی که ساعت کار کارمند از ۴۴ ساعت در هفته بیشتر نشده باشد، امکان محاسبه اضافه‌کار وجود نخواهد داشت. همچنین در هنگام محاسبه اضافه کاری کارمندان اداری باید به این نکته توجه کرد که حداکثر ساعات اضافه کاری برابر با ساعت کاری قانونی است. به این ترتیب اگر ساعات اضافه کاری از ۴۴ ساعت در هفته بیشتر باشد، مقدار اضافه آن محاسبه نخواهد شد. فرمول و روش محاسبه اضافه کاری کارمندان اداری سال ۹۹ طبق قانون باید به ازای هر ساعت اضافه کاری، ۴۰ درصد دستمزد یک ساعت کاری به حقوق اضافه می‌شود. برای محاسبه دستمزد هر ساعت باید حقوق ماهانه را به تعداد ساعت‌های کاری تقسیم شود. برای نمونه اگر حقوق ساعتی یک کارمند ۱۰۰ هزار تومان باشد. در این صورت، به ازای هر ساعت اضافه کاری باید ۴۰ هزار تومان دریافت کند.   حال کافی است که تعداد ساعات اضافه کاری را در حقوق ساعتی اضافه کاری (در اینجا ۴۰ هزار تومان) ضرب کنید. مبلغ به دست آمده باید به حقوق کارمند اضافه شود. بیشتر بخوانید: نحوه محاسبه پایه سنوات کارگری انتهای پیام/
خبرگزاری میزان: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.   برچسب ها: اضافه کاری حقوق

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: اضافه کاری حقوق محاسبه اضافه کاری ساعات اضافه کاری محاسبه اضافه کار ۴۴ ساعت در هفته کاری کارمندان کاری کارمند ساعات کاری کار قانونی قانون کار ساعت کاری ساعات کار ساعت کار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۹۶۸۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دیوان محاسبات: محیط زیست تکلیف قانونی خود را انجام نداده

به نقل از اداره کل روابط عمومی و امور بین الملل دیوان محاسبات کشور، گزارش‌های این نهاد نظارتی نشان می‌دهد که سازمان حفاظت محیط زیست از سال ۱۳۸۶ تا ۱۴۰۰ صرفاً نسبت به ارزش گذاری ۲۰ منطقه از ۳۰۹ منطقه تحت مدیریت خود و از سال ۱۴۰۰ به بعد نسبت به ارزش گذاری اقتصادی خدمات اکوسیستم ۵ استان کشور (کردستان، قزوین، خراسان جنوبی، لرستان و کرمان) اقدام نموده است.

این در حالی است که این سازمان مکلف بوده ارزش اقتصادی منابع زیست محیطی و جداول و حساب‌های مربوطه را محاسبه و در حساب‌های ملی لحاظ نماید.

در ماده ۱۹۲ قانون برنامه پنجم، دولت (سازمان حفاظت محیط زیست) مکلف شده بود ارزش اقتصادی منابع زیست محیطی و جداول و حساب‌های مربوط را در حساب‌های ملی محاسبه و لحاظ کند.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

دیگر خبرها

  • خرید باسکول دقیق و اصل
  • تشویق معلمان به اضافه کار برای جبران کمبود معلم در مهر ۱۴۰۳
  • قیمت پنجره های مختلف چگونه محاسبه می شود؟ | نگاهی بر روش‌های قیمت‌گذاری
  • پرونده مرگ مدیر شهرداری پیچیده شد؛ 3 کارمند در بازداشتند
  • خون رنگین زرگر‌ها در نظام مالیاتی ایران/ یک کارمند بیشتر از طلا فروش مالیات می‌دهد!
  • برای خرید؛ قیمت هر شاخه میلگرد ساده را چگونه محاسبه کنیم؟
  • تغییر سلیقه‌ای فرمول محاسبه حقوق رانندگان آژانس شهرداری قزوین
  • مزه دورکاری در اقتصاد آمریکا
  • دیوان محاسبات: محیط زیست تکلیف قانونی خود را انجام نداده است
  • دیوان محاسبات: محیط زیست تکلیف قانونی خود را انجام نداده